Warsztaty podróżnicze to inna forma prezentacji, w której uczestnicy sami wypełniają przewodniki i układają trasy wycieczek po regionach. Powstały z myślą o młodzieży, ale okazało się, że na warsztatach świetnie bawią się też dorośli.

Warsztaty podróżnicze Kaszubski Szlak w Chmielnie

Oglądając multimedialną prezentację uczestnicy warsztatu rozwiązują zagadki i łamigłówki, tworzą własny przewodnik po regionie i odszyfrowują ukryte przesłanie lub regionalne powiedzenie. Poznają historię regionu, otrzymują gotowe pomysły na ruszenie w drogę i świetnie się przy tym bawią.

Cykl lub pojedyncze spotkanie

Warsztaty mogą być częścią cyklu integracyjnych spotkań podróżniczych Klubu Ruszaj w Drogę! lub możemy je zorganizować niezależnie od większego cyklu w szkołach, domach kultury, dla gości hotelowych, dla uczestników regionalnych imprez, uczestników uniwersytetów trzeciego wieku - dla wszystkich (w wieku 13+) zainteresowanych odkrywaniem Polski

Warsztaty "Kaszubski Szlak"

Na warsztatach pokazujemy zawiłą kaszubską historię i najważniejsze wydarzenia w dziejach Kaszubów. Przypominamy osoby zasłużone dla kaszubskiej kultury i zachęcamy do łączenia nauki ze zwiedzaniem regionu. Uczestnicy uzupełniają własny "Kaszubski Szlak" - regionalny przewodnik z miejscami,  do których uczestnicy po warsztacie mogą sami pojechać. Warsztaty prowadzi Maciej Marczewski