Regularnie spotykamy się z czytelnikami naszego bloga, ze społecznościami zgromadzonymi wokół miejscowych bibliotek i ośrodków kultury oraz na regionalnych wydarzeniach. Przygotowaliśmy 18 tematycznych spotkań autorskich i prezentacji podróżniczo-turystycznych o Polsce. Na każdym spotkaniu autorskim i prezentacji dzielimy się naszymi doświadczeniami z 9 lat podróżowania po Polsce, pokazujemy polskie regiony, do których warto pojechać na urlop i ciekawe miejsca, które warto zobaczyć w Polsce.

Spotkania Klubu Ruszaj w Drogę!

Na każdej prezentacji dzielimy się dobrymi radami jak zaplanować wycieczkę po Polsce: komunikacją zbiorową, samochodem, czy kamperem. Opowiadamy przy okazji o odradzających się regionalnych społecznościach Kaszubów, Kociewiaków, czy Warmiaków, przystępnie przybliżamy skomplikowaną historię Bojków i Łemków zamieszkujących Bieszczady i przekonujemy o bogactwie wyznań i kultur mieszkańców dzisiejszej Polski. Spotkania kończymy tradycyjnym losowaniem podróżniczych gadżetów, rozdajemy uczestnikom darmowe przewodniki i foldery od zaprzyjaźnionych organizacji turystycznych i nasze Planery Podróży ze sprawdzonymi pomysłami na 1-dniowe wycieczki.

Nasze spotkania to nie tylko slajdowiska

Biblioteki, Ośrodki Kultury i Organizatorów imprez regionalnych zachęcamy do organizowania cyklu prezentacji w naszej autorskiej formie Klubu Ruszaj w Drogę! - regularnie odbywających się specjalnych spotkań podróżniczych dla miłośników wycieczek po Polsce.

Klub Ruszaj w Drogę! to gotowy pomysł na regularnie odbywające się zajęcia integrujące społeczność zgromadzoną wokół biblioteki, szkoły lub ośrodka kultury. Uczestnicy razem z nami poznają najciekawsze miejsca i regiony w Polsce, poznają historię Polski i ich mieszkańców i otrzymują sprawdzone pomysły na wycieczki po Polsce.

Każdy uczestnik spotkania otrzymuje "Planer Podróży" - przygotowany przez Kasię i Macieja Marczewskich plan na 10 dni w danym regionie, rozpiskę najbardziej polecanych atrakcji i informacje praktyczne ułatwiające zaplanowanie wycieczki do regionu, o którym opowiadają prowadzący prezentację.

Na każdym spotkaniu organizujemy losowanie podróżniczych nagród i rozdajemy darmowe mapy, foldery i przewodniki od zaprzyjaźnionych z naszą Fundacją informacji turystycznych z całej Polski. Każdy wychodzi ze spotkania z uśmiechem na twarzy, a Ci, do których uśmiechnie się akurat szczęście z dumą wychodzą z fantastycznymi gadżetami i przewodnikami.

Spotkania Klubu Ruszaj w Drogę!Spotkania Klubu Ruszaj w Drogę!Spotkania Klubu Ruszaj w Drogę!Spotkania Klubu Ruszaj w Drogę!Spotkania Klubu Ruszaj w Drogę!

Tematy naszych prezentacji podróżniczych o Polsce

Za nami już ponad 100 przeprowadzonych prezentacji i spotkań podróżniczych dla miłośników wycieczek po Polsce w formie spotkań Klubu Ruszaj w Drogę! oraz tradycyjnych slajdowisk festiwalowych.

Każda prezentacja to wirtualna podróż do wybranego polskiego regionu, opowieści o najciekawszych miejscach, ludziach spotkanych w drodze oraz sprawdzonych pomysłach na wycieczki, które może z powodzeniem zorganizować we własnym zakresie każdy uczestnik spotkania.

Tematy naszych prezentacji:
    1. Pomysły na wakacje: Co warto zobaczyć w Polsce?
    2. Ruszamy na Kaszuby!
    3. Ruszamy w Świętokrzyskie!
    4. Ruszamy w Bieszczady!
    5. Ruszamy na Żuławy!
    6. Ruszamy w Beskid Śląski!
    7. Ruszamy w Śląskie!
    8. Ruszamy pod ziemię!
    9. Ruszamy na Kociewie!
    10. Małopolska Nieoczywista
    11. Ruszamy na Warmię!
    12. Kamperem przez Podlaskie!
    13. Ruszamy w Lubelskie!
    14. Z kamerą w Śląskie cz.1
    15. Z kamerą w Śląskie cz. 2
    16. Ruszamy w Karkonosze!
    17. Pomysły na weekend w Polsce bez auta
    18. Jak ruszyć w drogę? Spotkanie autorskie z Kasią i Maciejem

Warsztaty podróżniczo-edukacyjne dla młodzieży i dorosłych

Klub Ruszaj w Drogę! to nie tylko prezentacje o Polsce. W wybranych miejscach prowadzimy warsztaty podróżnicze łączące poznawanie historii, geografii i lokalnej kultury z turystycznym odkrywaniem regionu.