Prowadzimy podróżnicze warsztaty edukacyjne dla młodzieży w szkołach ponadpodstawowych. Na Warsztacie "Kaszubski Szlak" pokazujemy jak łączyć naukę historii i geografii z turystycznym zwiedzaniem regionu. Warsztaty świetnie sprawdzają się także dla osób dorosłych i Uniwersytetów Trzeciego Wieku.

Warsztaty podróżnicze Kaszubski Szlak w Chmielnie

Oglądając multimedialną prezentację uczestnicy warsztatu rozwiązują zagadki i łamigłówki, tworzą własny przewodnik po regionie i odszyfrowują ukryte przesłanie lub regionalne powiedzenie. Poznają historię regionu, otrzymują gotowe pomysły na ruszenie w drogę i świetnie się przy tym bawią.

Cykl lub pojedyncze spotkanie

Warsztaty mogą być częścią cyklu integracyjnych spotkań podróżniczych Klubu Ruszaj w Drogę! lub możemy je zorganizować niezależnie od większego cyklu w szkołach, domach kultury, dla gości hotelowych, dla uczestników regionalnych imprez, uczestników uniwersytetów trzeciego wieku - dla wszystkich (w wieku 13+) zainteresowanych odkrywaniem Polski

Warsztaty podróżniczo-edukacyjne "Kaszubski Szlak"

Warsztaty "Kaszubski Szlak" to multimedialna wycieczka śladami 2000 lat historii Kaszub i Kaszubów. To nie jest zwykła prezentacja. Oprócz słuchania opowieści pełnych anegdot i kaszubskich ciekawostek, uczestnicy rozwiązują zagadki i łamigłówki, tworzą własny przewodnik po Kaszubskim Szlaku i biorą udział w grze "Odszyfruj kaszubskie porzekadło".

Warsztaty to świetne uzupełnienie codziennych lekcji historii, geografii lub języka kaszubskiego. Mogą być też propozycją na zajęcia dodatkowe w domach kultury, bibliotekach, podczas festiwali i imprez regionalnych.

Na warsztatach świetnie bawią się także osoby dorosłe, które chętnie uzupełniają własne przewodniki, rywalizują ze sobą, a niektórzy twierdzą nawet z uśmiechem, że poczuli się jakby znów byli w szkole.

Na warsztatach pokazujemy zawiłą kaszubską historię i najważniejsze wydarzenia w dziejach Kaszubów. Przypominamy osoby zasłużone dla kaszubskiej kultury i zachęcamy do łączenia codziennej nauki ze zwiedzaniem regionu. Za każdym razem pokazujemy miejsca, do których można pojechać, aby dowiedzieć się więcej o poruszanych na warsztatach zagadnieniach.

Dotychczasowi uczestnicy warsztatów i ich opiekunowie podkreślali przystępność przedstawianego materiału, niestandardowe pokazanie miejsc widywanych na co dzień, oraz zapowiadali, że wykorzystają nasze pomysły na wycieczki rodzinne i klasowe.

Jak przygotować salę i uczestników na warsztaty?

Rekomendujemy, aby tworzyć grupy warsztatowe maksymalnie do 20 osób. Warto przypomnieć uczestnikom, że warto wziąć długopis i okulary. Uczestnicy zapisują pomysły na zwiedzanie regionu i miejsca, o których wspominamy, a których nie ma w prezentacji.

Każdy uczestnik warsztatów powinien mieć swoje miejsce przy stole i przybory do pisania. Dorze, jeśli sala warsztatowa posiada częściowe zaciemnienie. Potrzebujemy stołu/biurka dla prowadzącego, rzutnika i białego ekranu, na którym będziemy pokazywać multimedialną prezentację, i przygotowania sali do podłączenia naszego laptopa do rzutnika. Nie potrzebujemy komputera – przyjeżdżamy z własnym laptopem z systemem Windows i gniazdem VGA/HDMI do podłączenia rzutnika. Żeby zmniejszyć opóźnienia prosimy o dostęp do sali na pół godziny przed warsztatami.

Warsztaty możemy przeprowadzić w dowolnym, dostępnym dla nas terminie. Zarówno w ciągu dnia, jak i wieczorem. Prosimy o rezerwację terminu z co najmniej dwutygodniowym wyprzedzeniem.

Warsztaty prowadzimy w trybach:
  • 2 x 45 min (dla młodzieży szkolnej),
  • 2 x 60 min z krótką przerwą dla uczestników,
  • 1 x 100 minut bez przerwy.

Mam nadzieję, że już niedługo spotkamy się u Państwa na warsztatach "Kaszubski Szlak" :)

W przygotowaniu:

Pracujemy nad kolejnymi warsztatami dla młodzieży i dorosłych:

• Warsztaty podróżniczo-edukacyjne Kociewski Szlak
  • Warsztaty podróżniczo-edukacyjne Warmiński Szlak

Warsztaty podróżnicze Kaszubski SzlakWarsztaty podróżnicze Kaszubski SzlakWarsztaty podróżnicze Kaszubski SzlakWarsztaty podróżnicze Kaszubski SzlakWarsztaty podróżnicze Kaszubski Szlak