Szukasz pomysłu na edukację regionalną w szkole? Prowadzimy warsztaty dla młodzieży pt. Kaszubski Szlak. Na multimedialnej prezentacji opowiadamy o Kaszubach i ich historii. Pokazujemy jak łączyć naukę historii i geografii ze zwiedzaniem regionu. Ta regionalna prezentacja jest dedykowana dla uczniów szkół podstawowych od VII klasy wzwyż, a także dla uczniów szkół ponadpodstawowych, uczniów i studentów kierunków turystycznych oraz dorosłych i uczestników Uniwersytetów Trzeciego Wieku.

Warsztaty podróżnicze Kaszubski Szlak w Chmielnie

Oglądając multimedialną prezentację, młodzież odkrywa ciekawostki o Kaszubach, poznaje najważniejsze dla Kaszub postacie i wątki historii. Jednocześnie aktywnie uczestniczy w zajęciach, rozwiązując zagadki i łamigłówki, które na końcu lekcji tworzą przewodnik po regionie z najciekawszymi miejscami do zwiedzania na Kaszubach. Kulminacją zadania jest odszyfrowanie regionalnego powiedzenia. Dzieci, młodzież i dorośli na warsztatach poznają  historię Kaszub, otrzymują gotowe pomysły na ruszenie w drogę i świetnie się bawią. Warsztaty prowadzi Maciej Marczewski z Fundacji Ruszaj w Drogę!

1. Jak wygląda warsztat edukacyjny Kaszubski Szlak?

Warsztat edukacyjny Kaszubski Szlak to multimedialna regionalna edukacyjna wycieczka śladami 2000 lat historii Kaszub i Kaszubów. To nie jest zwykła prezentacja. Oprócz słuchania opowieści pełnych kaszubskich ciekawostek, uczestnicy rozwiązują zagadki i łamigłówki, tworzą własny przewodnik po Kaszubskim Szlaku i biorą udział w grze "Odszyfruj kaszubskie porzekadło".

Na warsztatach podróżniczo-edukacyjnych w prosty i przystępny oraz atrakcyjny wizualnie sposób pokazujemy zawiłą kaszubską historię i najważniejsze wydarzenia w dziejach Kaszubów. Przypominamy osoby zasłużone dla kaszubskiej kultury i zachęcamy do łączenia codziennej nauki ze zwiedzaniem regionu. W prezentacji pokazujemy miejsca, do których można pojechać, aby dowiedzieć się więcej o poruszanych na warsztatach zagadnieniach.
  • Chcesz zorganizować warsztaty Kaszubski Szlak w Twojej szkole? Skontaktuj się z Maciejem: 506 75 65 99

2. Dla kogo jest ten warsztat edukacyjny?

Warsztaty to świetne uzupełnienie codziennych lekcji historii, geografii lub języka kaszubskiego. Te zajęcia wpisują się i realizują obowiązek edukacji regionalnej w szkołach podstawowych i ponadpodstawowych. Mogą być też propozycją na zajęcia dodatkowe w domach kultury, bibliotekach, podczas festiwali i imprez regionalnych.

Warsztat edukacyjny Kaszubski Szlak, ze względu na zakres poruszanych w nim zagadnień z historii Kaszub i Kaszubów, dedykowany jest przede wszystkim dla młodzieży szkolnej od klasy VII wzwyż

Chętnie też przeprowadzimy go dla:
  • uczniów szkół ponadpodstawowych
  • studentów
  • uczestników wycieczek regionalnych
  • uczestników spotkań w bibliotekach
  • seniorów
  • pracowników firm
  • gości hotelowych

3. Jakie są cele zajęć edukacyjnych?

Warsztat podróżniczo-edukacyjny Kaszubski Szlak realizuje cele postawione przez podstawę programową dla edukacji regionalnej. W szczególności, poprzez uczestnictwo w spotkaniu, uczniowie i uczestnicy:
  • Poznają specyfikę Kaszub - regionu, w którym mieszkają lub do którego podróżują
  • Rozwijają wiedzę o kulturze i historii Kaszub oraz ich związkach z kulturą i historią Polski
  • Rozwijają swoją tożsamość regionalną i mogą ją lepiej zrozumieć
  • Zdobywają wiedzę o historii regionu - Kaszub i odnoszą ją do własnej sytuacji rodzinno-społecznej
  • Poznają dziedzictwo kulturowe Kaszub i doceniają różnorodność regionów Polski
  • Rozwijają szacunek i tolerancję wobec wspólnot regionalnych, etnicznych i narodowych
  • Rozwijają szacunek wobec własnych postaw, zwyczajów i wierzeń związanych z przynależnością do wspólnoty regionalnej, budując w ten sposób poczucie własnej wartości
  • Dowiadują się o języku kaszubskim, zwyczajach, nazewnictwie, przysłowiach, podaniach i zabytkach Kaszub, a także o sylwetkach osób zasłużonych dla środowiska kaszubskiego i całego kraju.

4. Jaki jest efekt edukacyjny warsztatów?

Warsztaty regionalno - edukacyjne Kaszubski Szlak budują w uczniach poczucie znaczenia i tożsamości, zaciekawiają i motywują do zadawania dalszych pytań o swoje miejsce we wspólnocie regionalnej, społeczności i świecie. W szczególności efektem edukacyjnym warsztatów jest:
  • Poznanie historii i kultury Kaszub z uwzględnieniem ich odmienności od innych regionów w Polsce
  • Poznanie turystycznych miejsc związanych z kaszubską kulturą i historią, do których można dotrzeć samodzielnie, z przyjaciółmi czy rodzicami, w tym objaśnienie znaczeń symboli, zabytków, postaci i pomników obecnych w przestrzeni publicznej
  • Zainteresowanie kulturą Kaszub i - w szerszym kontekście - odrębnościami różnych regionów Polski, pobudzenie ciekawości i zachęcenie do dalszego odkrywania tych różnic na własną rękę
  • Przełamywanie barier w przekonaniach na temat Kaszub i ich historii, przełamywanie stereotypów i mitów obecnych w publicznej debacie, obalanie fake newsów na temat kultury, historii i odrębności Kaszub i Kaszubów

Warsztaty przebiegają w swobodnej atmosferze, zachęcając do wzięcia aktywnego udziału przy rozwiązywaniu rebusów i wypełnianiu własnego przewodnika oraz do zadawania pytań. Uczniowie i uczestnicy mogą też sprawdzić, zweryfikować lub podzielić się swoją wiedzą na temat Kaszub.

• Chcesz, żebyśmy przeprowadzili dla Twoich uczniów Kaszubski Szlak? Napisz na kontakt[malpa]ruszajwdroge.pl lub zadzwoń do Macieja: 506 75 65 99

5. Jakie są korzyści dla młodzieży?

Dzięki uczestnictwu w regionalnych warsztatach edukacyjnych, uczniowie zyskują nowe doświadczenie i umiejętności, które mogą zaważyć na ich dalszym postrzeganiu otaczającego ich świata oraz własnym miejscu i drodze do realizacji pasji i marzeń.

Oto niektóre z korzyści, jakie młodzież zyskuje dzięki warsztatom Kaszubski Szlak:
  • Zrozumienie potencjału i korzyści płynących z różnic pomiędzy lokalnymi i regionalnymi społecznościami - ich bogactwie, ważności i znaczeniu dla różnorodności Polski
  • Zwiększenie odwagi do zadawania pytań o historię i jej skutki w obecnym świecie; umiejętność poruszania ważnych i trudnych tematów
  • Zachęcenie do przełamywania stereotypów, do odważnego manifestowania własnych przekonań i odrębności wynikających z uczestnictwa we wspólnocie regionalnej
  • Dostrzeżenie różnych postaw moralnych i społecznych, i samodzielne dostrzeżenie tych wartych naśladowania
  • Przekonanie, że edukację regionalną można prowadzić w sposób ciekawy wizualnie, multimedialnie, że o historii można mówić prostym i zrozumiałym językiem, że zajęcia mogą być ciekawe i zachęcać do turystycznego poznawania regionu
  • Odkryć, że swoje powołanie i pasje można odkrywać na różne sposoby, w tym poprzez poznawanie lokalnych i regionalnych społeczności, pisanie o nich, przekazywanie wiedzy

6. Jakie są korzyści dla nauczycieli?

Warsztaty regionalne to świetne spotkanie nie tylko dla uczniów, ale to także wydarzenie, z którego skorzystają nauczyciele. Oto, co zyskują nauczyciele i wychowawcy uczestnicząc z uczniami w warsztatach Kaszubski Szlak:
  • Sami lepiej poznają historię i kulturę Kaszub i przekonują się, ile korzyści niesie jej odkrywanie i upowszechnianie
  • Realizują edukację regionalną w nowy, ciekawy, nieszablonowy i współczesny sposób, zapraszając do tego praktyków
  • Sprawiają, że uczniowie postrzegają zajęcia z edukacji regionalnej jako bardziej atrakcyjne i chętniej biorą w nich udział oraz są zaangażowani
  • Przekonują się, na jakim poziomie jest wiedza ich uczniów na temat Kaszub i obserwują, jak zwiększa się ich świadomość regionalna i społeczna po zakończeniu zajęć
  • Sami mogą wypełniać razem z uczniami folder turystyczny, a następnie ruszyć z nim w drogę (samodzielnie lub z uczniami) do miejsc i atrakcji, które były pokazywane i omawiane w trakcie warsztatu, w praktyce realizując kolejne kroki edukacji regionalnej w szkole

7. Kto prowadzi warsztaty edukacyjne Kaszubski Szlak?

Warsztaty prowadzi Maciej Marczewski z Fundacji Ruszaj w Drogę! - bloger, podróżnik, założyciel Fundacji Ruszaj w Drogę! oraz jej prezes. Maciej, wspólnie ze swoją żoną Kasią, od kilkunastu lat podróżują po Polsce odkrywając jej różnorodność, atrakcje, zabytki, historię, poznając lokalne i regionalne społeczności, a następnie swoje odkrycia opracowując w formie wartościowych internetowych i papierowych przewodników.

Dostrzegając zalety świadomego podróżowania po Polsce i wiedząc, jak w praktyce wykorzystać to w turystycznych podróżach, budują społeczność świadomych turystów zgromadzonych wokół Ruszaj w Drogę! Z pasji do podróży po Polsce oraz z chęci dzielenia się swoimi pomysłami na wycieczki, a także doświadczeniem i wiedzą, założyli Fundację Ruszaj w Drogę!, która promuje turystykę po Polsce, pomaga turystom w zaplanowaniu ciekawych wycieczek po Polsce, edukuje, uświadamia, wyjaśnia, tłumaczy, zachęca i przekonuje do samodzielnego poznawania kraju.

Kasia i Maciej Marczewscy podróżowali po Kaszubach, poznając lokalną kulturę, język i zwyczaje, a w 2018 roku osiedlili się tu na stałe. Kaszubi to ich sąsiedzi i to sąsiedztwo skłoniło Marczewskich do lepszego poznania historii i kultury miejsca, w którym mieszkają. Pomogły im w tym rozmowy z Kaszubami, wycieczki po Kaszubach, filmy oraz książki z regionalnej biblioteki Fundacji Ruszaj w Drogę!

Warsztat Kaszubski Szlak Maciej Marczewski prowadzi już od kilku lat. Te zajęcia cieszą się zawsze przychylnym przyjęciem nie tylko nauczycieli ze szkół na Kaszubach, ale także Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, którego przedstawiciele mieli okazję obejrzeć prezentację przygotowaną przez Fundację Ruszaj w Drogę!
  • Zadzwoń do Macieja i zapytaj o Kaszubski Szlak: 506 75 65 99

8. Co wyróżnia nasze warsztaty regionalne?

Kaszubski Szlak to pierwsze i jedyne znane nam zajęcia opracowane w formie multimedialnej prezentacji, która ciekawie i merytorycznie przedstawia dzieje Kaszub i Kaszubów. Oto co jeszcze wyróżnia te warsztaty edukacyjne:
  • W odróżnieniu od prezentacji kaszubskiej kultury w postaci śpiewania kaszubskiego hymnu, prezentowania strojów czy opowiadania o zwyczaju zażywania tabaki, nasze warsztaty przede wszystkim pokazują genezę Kaszubów, opowiadają o kaszubskich korzeniach, o stosunku Kaszubów do Polski, o trudnej przeszłości i historii, ważnych dla Kaszub postaciach oraz widocznych kaszubskich śladach w przestrzeni publicznej.
  • O Kaszubach opowiadamy żywym, prostym i ciekawym językiem, który młodzież rozumie. Mamy wrażenie, że sami nie tak dawno kończyliśmy szkołę (jesteśmy z rocznika 1983), i wiemy, jak mówić do młodzieży, aby nie usnęła po pierwszym zdaniu.
  • Kaszuby znamy nie tylko z książek i opowiadań, ale sami dużo po nich podróżowaliśmy. Współpracowaliśmy z Kaszubami przy organizacji naszego wesela czy budowie domu, mieszkamy na Kaszubach i wciąż uwielbiamy je odkrywać. Wszystkie zdjęcia na prezentacji są naszego autorstwa, w niemal wszystkich miejscach, o których opowiadamy, sami byliśmy.
  • Program edukacyjny Kaszubski Szlak opracowaliśmy samodzielnie na bazie naszej wiedzy i doświadczeń, wyłapując te momenty w kaszubskiej historii i kulturze, które są kluczowe dla zrozumienia procesów i przyczyn, które prowadziły do kolejnych wydarzeń oraz do miejsca Kaszub i Kaszubów w dzisiejszym świecie. W ułożeniu tej merytorycznej prezentacji pomogło nam nasze wykształcenie i umiejętności - Kasia jest z wykształcenia prawniczką zafascynowaną historią Polski i Pomorza, a Maciej jako manager w firmach wypracował skuteczne metody porozumiewania się z zespołami i przekazywania w jasny sposób wniosków, myśli i wiedzy.
  • Jesteśmy rzetelni, godni zaufania i elastyczni. Warsztaty dla młodzieży wymyśliliśmy i opracowaliśmy dlatego, że uwielbiamy dzielić się wiedzą i zależy nam, aby przekazywać ją kolejnym pokoleniom. Z przyjemnością jeździmy z warsztatami do kaszubskich szkół i jesteśmy niesamowicie dumni obserwując, jak fantastyczną wiedzę i świadomość mają niektórzy uczniowie. Chcielibyśmy, aby wszystkie dzieci wiedziały więcej nie tylko o Kaszubach, ale także o innych regionalnych społecznościach, z których pochodzą ich rodzice i dziadkowie, ale także sąsiedzi czy koledzy i koleżanki z klasy.
Dotychczasowi uczestnicy warsztatów i ich opiekunowie podkreślali przystępność przedstawianego materiału, niestandardowe pokazanie miejsc widywanych na co dzień, oraz zapowiadali, że wykorzystają nasze pomysły na wycieczki rodzinne i klasowe.

9. Warsztaty regionalne Kaszubski Szlak praktycznie

Z doświadczenia wiemy, że idealne są grupy warsztatowe maksymalnie do 20 osób. Uczestnicy powinni mieć miejsce do siedzenia i stół lub biurko, bo w trakcie zajęć zapisują pomysły na zwiedzanie regionu i miejsca, o których wspominamy, a których nie ma w prezentacji. Warto mieć własny długopis, ale mamy też zapas w razie potrzeby.

Jak przygotować salę i uczestników na warsztaty?

Dobrze, jeśli sala warsztatowa posiada częściowe zaciemnienie. Potrzebujemy stołu/biurka dla prowadzącego, rzutnika i białego ekranu, na którym będziemy pokazywać multimedialną prezentację, i przygotowania sali do podłączenia naszego laptopa do rzutnika. W sytuacjach wyjątkowych możemy przyjechać z własnym ekranem i rzutnikiem.

Gdzie i kiedy prowadzimy zajęcia?

Mieszkamy na Kaszubach i warsztaty Kaszubski Szlak prowadzimy w szkołach na Kaszubach, ale także w bibliotekach w Trójmieście, na Kaszubach i w okolicy. Warsztat możemy jednak przeprowadzić w dowolnym miejscu w Polsce, przy czym wiąże się z to z naszymi wyższymi kosztami dojazdu i ew. noclegu. Warsztaty prowadzimy cały rok, w dowolnym, dostępnym dla nas terminie, zarówno w ciągu dnia, jak i wieczorem. Prosimy o wcześniejszą, co najmniej kilkudniową rezerwację terminu.

Jak długo trwa warsztat?

Warsztaty prowadzimy w trybach - do wyboru:

2 x 45 min (dla młodzieży szkolnej),
2 x 60 min z krótką przerwą dla uczestników (dla pozostałych uczestników np. firm, bibliotek)
1 x 100 minut bez przerwy.

Jak się rozliczamy?

Cena warsztatu uzależniona jest od liczby grup i liczby uczestników w grupie, a także od miejsca jego przeprowadzenia i trybu, w którym go prowadzimy (opisany w punkcie powyżej). Fundacja Ruszaj w Drogę!, która przeprowadza warsztat, wystawia fakturę VAT. Wynagrodzenie jest powiększone o podatek VAT. Umowa o przeprowadzenie warsztatu może być zawarta ustnie.

10. Warsztaty regionalne o innych regionach Polski

Na zlecenie możemy także przygotować i przeprowadzić warsztat edukacyjny dla młodzieży i dorosłych o innych regionach Polski. W szczególności bliskie są nam takie regiony jak Kociewie, Żuławy, Warmia i Mazury.

Cykl lub pojedyncze spotkanie

Warsztaty mogą być częścią cyklu integracyjnych spotkań podróżniczych Klubu Ruszaj w Drogę! lub możemy je zorganizować niezależnie jako pojedyncze prezentacje w szkołach, domach kultury, dla gości hotelowych, dla uczestników regionalnych imprez, uczestników Uniwersytetów Trzeciego Wieku - dla wszystkich (w wieku 13+) zainteresowanych odkrywaniem Polski.

Mam ogromną nadzieję, że spotkamy się wkrótce w Waszej szkole lub bibliotece na warsztatach Kaszubski Szlak!

Maciej Marczewski
Fundacja Ruszaj w Drogę!
Tel: 506 75 65 99

Warsztaty podróżnicze Kaszubski SzlakWarsztaty podróżnicze Kaszubski SzlakWarsztaty podróżnicze Kaszubski SzlakWarsztaty podróżnicze Kaszubski SzlakWarsztaty podróżnicze Kaszubski Szlak