Klub Ruszaj w Drogę! to jedyne takie przedsięwzięcie w Polsce. Klub kreuje modę na Polskę, integruje osoby zainteresowanie odkrywaniem polskich atrakcji turystycznych, a jego głównym celem jest aktywizacja turystyczna młodzieży i dorosłych.

Spotkanie Klubu Ruszaj w Drogę!

Klub Ruszaj w Drogę! to cykl spotkań, warsztatów i prezentacji, które odbywają się regularnie w Trójmieście i okolicach. Każde spotkanie to okazja do poznania nowego polskiego regionu, tematycznego szlaku lub innego pomysłu na podróżowanie po Polsce. To świetna okazja do wspominania podróży i opowiadania o polskich atrakcjach turystycznych.

Prezentacje podróżnicze o Polsce

Każdy uczestnik prezentacji podróżniczej o Polsce otrzymuje "Planer Podróży" z pomysłami na wycieczki po regionie. Słucha praktycznych informacji, przystępnie przedstawionych regionalnych ciekawostek i wspomnień o wycieczkach po regionie, który zwiedzali prowadzący spotkanie.
Spotkanie podróżnicze w SopoteceSpotkanie podróżnicze w Gdynia InfoBoxSpotkanie podróżnicze w Bibliotece w Łęczycy

Darmowe przewodniki dla każdego

Na każdej prezentacji podróżniczej w Trójmieście rozstawiana jest Klubowa Kopalnia Pomysłów - stół z darmowymi mapami, przewodnikami i folderami od współpracujących z Klubem organizacji turystycznych z całej Polski. To jedyna taka inicjatywa w Polsce. To udane połączenie targów, informacji turystycznych i działań promocyjnych organizacji turystycznych z całej Polski. Wszystkie publikacje są dostępne za darmo i trafiają do osób zainteresowanych podróżowaniem po Polsce.
Darmowe przewodniki dla uczestników spotkania w SopoteceDarmowe przewodniki dla uczestników spotkania w ŁęczycyDarmowe przewodniki dla uczestników spotkania w Gdynia InfoBox

Warsztaty podróżnicze po Polsce

Klub Ruszaj w Drogę! to także warsztaty podróżnicze o polskich regionach. Na każdym warsztacie uczestnicy wypełniają własny przewodnik - gotowy do ruszenia z nim w drogę. Choć klubowe warsztaty podróżnicze powstawały głównie z myślą o młodzieży szkolnej, to świetnie sprawdzają się dla osób starszych. Warsztaty podróżnicze pokazują w jaki sposób łączyć naukę, zabawę i turystyczne odkrywanie Polski.
Warsztaty Kaszubski Szlak w StraszynieWarsztaty Kaszubski Szlak w ChmielnieWarsztaty Kaszubski Szlak w Przodkowie

Kto wspiera Klub Ruszaj w Drogę?

Działania Klubu Ruszaj w Drogę! wspierają partnerzy medialni (Radio Gdańsk i Trojmiasto.pl) promujący klubowe spotkania. Z Klubem współpracują też organizacje turystyczne, jednostki samorządowe i podmioty odpowiedzialne za promocję region. To oni dostarczają publikacje do Klubowej Kopalni Pomysłów i nagrody dla uczestników.

Działania Klubu wspiera też firma Blue Media z Sopotu - dostawca bramki SMS, dzięki której klubowicze otrzymują darmowe wiadomości SMS o zbliżających się spotkaniach.