»

Fundację Ruszaj w Drogę! założyło małżeństwo blogerów pozytywnie zakręconych na punkcie tego, co dzieje się w polskiej turystyce, czyli Kasia i Maciej Marczewscy. Fundacja powstała, żeby promować polską turystykę, kreować modę na Polskę i zachęcać do jej odkrywania.

Fundacja chce promować najpiękniejsze miejsca w naszym kraju, atrakcje najbardziej przyjazne polskim turystom i ciekawe inicjatywy lokalnych społeczności. Fundacja chce także pomagać polskiej branży turystycznej w tworzeniu idealnych przewodników i ofert dla turystów.

Pierwsza wzmianka o Fundacji na spotkaniu KlubuNasza prezentacja podróżnicza o PolsceNasze spotkania podróżnicze o Polsce

Jak powstała Fundacja?

2009 rok: Kasia i Maciej wyruszają w drogę na pierwszą wspólną wycieczkę w polskie Karkonosze. Nie mogą uwierzyć w to co widzą. Znajomi nie chcą ich słuchać, a oni chcą się tym podzielić. Dlatego zakładają ich pierwszy blog. Blog, na którym opisują ciekawe miejsca w Polsce, z czasem przekształca się w pozytywny internetowy przewodnik po Polsce "Ruszaj w Drogę!". Wkrótce ich Blog staje się największym blogiem podróżniczym o Polsce, licznik unikatowych czytelników przekracza pierwszy milion i jest odwiedzany przez 100 tysięcy czytelników w miesiącu..

2015 rok: Chęć dalszego dzielenia się pomysłami na wycieczki po Polsce sprawiła, że Kasia i Maciej założyli Klub Ruszaj w Drogę! - cykl regularnie odbywających się prezentacji o polskich regionach, na których przekazują uczestnikom sprawdzone pomysły na wycieczki po Polsce. Na spotkania przychodzą miłośnicy podróżowania po kraju. W ciągu pierwszego roku organizują ponad 30 prezentacji i warsztatów podróżniczych o Polsce.

2015 rok: Powstaje Klubowa Kopalnia Pomysłów - pierwsza i jedyna taka inicjatywa w Polsce, która integruje działania promocyjne polskich regionów i umożliwia darmową dystrybucję turystycznych przewodników wśród osób zainteresowanych zwiedzaniem Polski.

2016 rok: Powstaje internetowa wersja Klubowej Kopalni Pomysłów - największa baza elektronicznych wersji map, przewodników, albumów i folderów od organizacji turystycznych z całej Polski. W dniu premiery zawiera 1260 e-publikacji.

2016 rok: Fundacja to kolejny krok i naturalna konsekwencja działań Kasi i Macieja Marczewskich. Od maja 2016 roku wszystkie inicjatywy prowadzone są pod szyldem Fundacji Ruszaj w Drogę!

Jakie są cele Fundacji?

Fundacja Ruszaj w Drogę! prowadzi działalność na rzecz dobra społecznego. Wszystkie działania skupione są wokół popularyzacji polskiej turystyki i krajoznawstwa.

Skupia się na  rozwoju, promocji i ochronie regionalnej kultury, sztuki, języka i tradycji. Promuje i buduje pozytywny wizerunek Polski, przyczynia się do upowszechnienia polskiej kultury, historii i techniki.

Za jeden z celów stawia sobie wspomaganie rozwoju wspólnot i społeczności lokalnych oraz społeczeństwa obywatelskiego.

Wierząc w ogromną rolę i potrzebę dialogu międzypokoleniowego, planuje też podejmować działania na rzecz jego budowy, zapraszając do siebie młodzież, rodziny z dziećmi i kochanych emerytów.

Jak Fundacja realizuje swoje cele?

Jak wiara bez uczynków martwą jest, tak cele bez działań nic nie znaczą. Dlatego Fundacja, realizując swoje, organizuje, finansuje i promuje wykłady, prezentacje, warsztaty, konferencje i szkolenia, głównie upowszechniające wiedzę o Polsce i polskiej turystyce.

Prowadzi działalność informacyjną w Internecie oraz chce prowadzić działalność wydawniczą i naukowo-badawczą. Chce organizować konkursy, przyznawać stypendia, odznaki i medale honorowe. Uczestniczy w wydarzeniach organizowanych przez podmioty o zbliżonej działalności, m.in. bierze udział w wizytach studyjnych, konferencjach, programach telewizyjnych i radiowych, których cele zbieżne są z celami statutowymi fundacji.

Skąd Fundacja bierze pieniądze?

Pierwsze pieniądze Fundacja dostała od Fundatorów - Kasi i Macieja Marczewskich. To były pierwsze trzy tysiące złotych. Dalej już musi radzić sobie sama.

Dlatego z chęcią przyjmuje darowizny, dotacje, granty, spadki, pieniądze ze zbiórek publicznych oraz wszelkie inne formy dofinansowania.
Fundacja nie prowadzi działalności gospodarczej, ale odpłatną działalność statutową. To oznacza, że Fundacja może realizować odpłatne projekty, ale uzyskane w ten sposób środki musi przeznaczyć na realizację celów statutowych Fundacji - czyli na kreowanie Mody na Polskę.

NIP 589-202-45-08 REGON 3644 92 633 KRS 0000 618 990 Raiffeisen Polbank